Baja California: eindeloos rechte wegen en leegtes

28 mei 2015

Stilte. Geen ‘Hola Gringo’ meer, geen blaffende honden en geen luide muziek. We zijn in Baja California en het enige geluid dat we horen is het ruisen van de wind. Tegenwind…

We hebben de drukte achter ons gelaten en zijn weer helemaal in onze sas; fietsen, rust, ruimte en wildkamperen. Dat is toch wat ons het meest blij maakt en wat we al sinds Midden Amerika gemist hebben.

Zonsondergang vanaf onze wildkampeerplek

De uitdagende Baja Divide was ons nog onbekend ten tijde van deze reis, dus we volgden de normale weg naar het Noorden. En die zijn recht… kaarsrecht! De klimmen zijn niet zwaar, maar het duurt een eeuwigheid voor je de volgende bocht hebt bereikt en met de pittige tegenwind, is dat dezelfde mentale strijd als we destijds in Patagonië hadden. De dagen gaan voorbij met een gemiddelde snelheid van niet veel meer dan 12 kilometer per uur, dus ook hier geldt dat je beter van Noord naar Zuid kunt fietsen!

Eindeloos lange rechte wegen…

Het verkeer is ok en truckers houden rekening met ons op de toch wel smalle wegen zonder schouder om op te fietsen. Stadjes als La Paz en Loreto zijn aangenaam om te vertoeven en het breekt de reis.

We kamperen op het strand en nemen een dip in het turquoise gekleurde water en genieten van vurige zonsondergangen, terwijl Elmar een kop koffie brouwt met de percolator. Een volgende nacht verstoppen we de tent onder een enorme cactus, verscholen achter bosjes; alleen muis Jerry weet ons helaas te vinden en houdt ons wakker met z’n getrippel. Het deed ons denken aan een nacht wildkamperen met Myles in Bolivia; alleen deze keer konden we Jerry niet naar de vrolijke Engelsman sturen om hem te pesten!

De lange, rechte wegen eisen hun tol. Het is soms zo saai! Cactus na cactus, rots na rots, bosjes na bosjes.. de zandstormen en de wind. Alleen de zeldzame klimmetjes brengen weer een vrolijke noot.

Als de weg dan begint te slingeren en omhoog kruipt, tussen de kleurrijke rotsen en er om de hoek weer een nieuwe verrassing is, zijn we weer blij en zetten we door naar de grens met Amerika.

We eindigen ons avontuur in Baja met een rit van Ensenada naar Tecate, want we hebben besloten niet via het drukke Tijuana de grens over te steken en de detour door Valle de Guadelupe is een goede beslissing geweest. De omgeving is prachtig, we genieten van de wijnvelden en de klimmetjes door rotsachtig gebied vergezeld van veranderende luchten en bizarre wolkenformaties. En de slechts 15 minuten durende grensovergang is een mooi toetje van ons avontuur in Mexico.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mis geen enkel
Fietsjunks avontuur

Fietsjunks Elmar & Ellen

Fietsjunks Elmar & Ellen

Hoi, leuk dat je ons blog hebt gevonden. We zijn gek op fietsen en delen graag onze avonturen met je. Veel plezier!

Onze merken

Bike4travel - Santos Bikes

Bike4travel - Santos Bikes

Avaghon - Cumulus Sleeping Bags

Wereldreis

Fietsjunks Elmar & Ellen


© 2005 - Fietsjunks. Alle rechten voorbehouden.