Tikal: verborgen Maya complex in Guatemala

12 april 2015

Gisteren ontvingen we een berichtje van wereldfietsers Joanna en David (een Australisch-Duits koppel). Ze waren zojuist in Santa Elena aangekomen (nabij Flores) en willen graag iets afspreken. We hebben een date voor een kop koffie ergens onderweg naar de Maya ruïnes van Tikal. We hebben elkaar snel gevonden en het is zo gezellig dat we de hele morgen weg kletsen! En net als we uiteindelijk weg willen fietsen…

…komen Michal en Suza ineens voorbij fietsen! We ontmoetten dit Tsjechische stel meer dan een jaar geleden toen we allebei kampeerden bij de Koningspinguïns in Tierra del Fuego. Het is bijna middag en we besluiten met z’n zessen te lunchen en later in de avond met elkaar een gezellig avondmaal te koken in het hotel waar David en Joanna verblijven. Elmar en ik gaan alvast met ze mee naar hun hotel en zo schrijven we een nieuw record bij aan deze reis: we hebben vandaag maar liefst 3,5 kilometer gefietst!

Het leuke is, dat Dieter, de eigenaar van het hostel een archeoloog is, die de Tikal ruïnes bestudeert. Hij heeft er zelfs een boek over geschreven en wil ons wel een privé lezing geven over deze Maya site. Dieter vertelt ons over de gebouwen, de geschiedenis, de feiten en laat ons foto’s zien. Het is ontzettend interessant en waarschijnlijk een stuk beter dan de gidsen je aldaar vertellen. We vragen hem over de ‘einde der tijden in het jaar 2012’. “Dat is een leugen van de media!”, zegt Dieter. “Er was geen ‘einde der tijden’ in de Maya kalender. Sterker nog, ze praatten over vele jaren die zouden komen. Maar het was wel grappig, want december 2012 nam de Guatemalaanse regering wel voorzorgsmaatregelen, omdat ze duizenden mensen verwachtten die Tikal zouden bezoeken; ongeveer 70 hippies bezetten de site! Het leger kwam uiteindelijk om ze te verwijderen, maar dat was het! 70 hippies!” Dieter moet hard om z’n eigen verhaal lachen en gaat verder met zijn geschiedenisles.

Gisteravond was gezellig met z’n zessen en in de morgen kletsen we weer vrolijk verder en voordat we het weten is het alweer 11 uur! Nu moeten we toch echt gaan, maar we spreken morgen af bij de ruïnes van Tikal. Wij gaan er op de fiets heen, zij gaan met het OV. We fietsen in de verzengende hitte over de rolling hills naar het Nationale Park, waar we een kampeerplekje vinden bij de Jaguar Inn. Het is wel een tegenvaller… we staan echt hutje-mutje, met de scheerlijnen over elkaar heen en je kunt je buren horen snurken! Maar buiten dat, het is ook verschrikkelijk heet in de 4-seizoenen tent. Niet echt ideaal dus, maar goed, we zijn in Tikal!

Het alarm gaat om 5 uur in de ochtend. De site gaat om 6 uur open en we willen er zo vroeg mogelijk zijn, zodat we de drukte en de ergste hitte voor zijn. In alle vroegte zien we slingerapen en tucans. We volgen het advies van Dietser en zetten koers naar Tempel IV, waar je nog steeds op mag klauteren. Vanaf dat punt kun je heel goed de grootste en steilste van alle Maya tempels zien, Tempel II. De zon laat zich niet zien en verschuilt zich achter de wolken, maar toch, het blijft een mooi gezicht zo en inderdaad, we zijn de enigen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mis geen enkel
Fietsjunks avontuur

Fietsjunks Elmar & Ellen

Fietsjunks Elmar & Ellen

Hoi, leuk dat je ons blog hebt gevonden. We zijn gek op fietsen en delen graag onze avonturen met je. Veel plezier!

Onze merken

Bike4travel - Santos Bikes

Bike4travel - Santos Bikes

Avaghon - Cumulus Sleeping Bags

Wereldreis

Fietsjunks Elmar & Ellen


© 2005 - Fietsjunks. Alle rechten voorbehouden.