Yucatan: Maya tempels en Cenotes

16 april 2015

Lange, rechte en platte wegen. Bijna 40 graden Celsius, her en der een Maya ruïne en kleurrijke cenotes om af te koelen. Ja, dat is fietsen in Yucatan!

Poeh, dit is wel even wat anders; de wegen zijn eindeloos en aan beide zijden is het uitzicht geblokt door struiken. Het is behoorlijk saai hier en we halen onze voldoening uit de snelheid die we maken en de lange afstanden die we afleggen. De zon brandt een gat in het wegdek en het water in onze bidons is onaantrekkelijk warm. Het is warmer dan de douches die we recent gehad hebben… m’n mond is droog en m’n tong een dik stuk leer. We fietsen van koele drank naar koele drank, plassen doen we nauwelijks!

Vlak buiten Valladolid vinden we een fantastische plek om af te koelen; de Cenotes van X’Keken en Samula. Een Cenote is een soort ingestorte grot, gevuld met het diepst blauw-groene water, wat gevoed wordt door ondergrondse tunnels. Er zijn een paar duizend van deze Cenotes in Yucatan en ze zijn geweldig! Sommige hebben honderden kilometers van tunnel-systemen met diepe gaten gevuld met water. Je kunt er zelfs duiken, maar wij houden het maar bij een dip. Het is ook wel een beetje spooky om hier te zwemmen met ‘niets’ onder je.

We zijn vroeg en de enige bezoekers, het water is heerlijk koel en er zijn honderden visjes die een beetje aan je tenen knagen. De kleuren zijn indrukwekkend, verlicht door een klein gat.

De Maya ruïnes van Tulum en Chitzen Itza

In tegenstelling tot Tikal, dat verborgen ligt in de jungle, zijn Tulum en Chitzen Itza compleet bloot gelegd en vol met toeristen. Tulum ligt aan de kust en we genieten van de mooie uitzichten op de kleurrijke Caraïbische zee. Chitzen Itza is een van de zeven wereldwonderen en ondanks dat we weten dat  het druk zal zijn, is het een site die je gezien moet hebben. Om de drukte voor te zijn, staan we al bij de ingang van  het Nationale Park nog voor openingstijd. Chitzen Itza, nu een UNESCO site, was ooit een belangrijke Maya stad en er is veel te zien. Tempels, huizen en ruimtes; maar het belangrijkste bouwwerk is de Kukulcan tempel. Gelegen in het midden van een grote open vlakte en met nog maar weinig toeristen, hebben we tijd om een mooie plaat te schieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mis geen enkel
Fietsjunks avontuur

Fietsjunks Elmar & Ellen

Fietsjunks Elmar & Ellen

Hoi, leuk dat je ons blog hebt gevonden. We zijn gek op fietsen en delen graag onze avonturen met je. Veel plezier!

Onze merken

Bike4travel - Santos Bikes

Bike4travel - Santos Bikes

Avaghon - Cumulus Sleeping Bags

Wereldreis

Fietsjunks Elmar & Ellen


© 2005 - Fietsjunks. Alle rechten voorbehouden.