Noorwegen: Flåm – Dombås

7 november 2022

Over de Kongevegen en Mjølkevegen fietsen we naar Vinstra en Dombås, maar eerst moeten we van de ene arm van het Aurlandsfjord naar een andere arm. En er is maar één manier: omhoog!

Ik zei het een paar dagen eerder al; what goes down, must go up! Om vanuit Flåm in Lærdal te geraken, zullen we in slechts 15 kilometer van 0 naar 1300 meer moeten klimmen. Om de benen los te trappen, fietsen we eerst nog 9 kilometer langs het fjord naar Aurland; een vlak stuk. We slaan brood in voor de lunch en beginnen vol goede moed aan de klim, want even buiten het dorpje kunnen we direct al aan de slag.

Aurlandsfjord Noorwegen

Met percentages tussen de 7 en 12% fietsen we in een gestaag tempo omhoog over de smalle weg. Omdat er vanmorgen twee dikke cruiseschepen zijn aangemeerd bij Flåm, rijden kleine busjes af en aan naar het uitzichtpunt. Het is hier een drukte van belang en na een snelle foto besluiten we nog een stukje door te fietsen; weg van de massa. Eenmaal voorbij de eerste bocht, is de rust weer gekeerd en strijken we in het gras neer voor een korte snackpauze. We zijn nog lang niet op de top en springen weer snel op de fiets om rustig verder te klimmen. De zon schijnt overigens volop, maar hoe hoger we komen, hoe frisser de wind is. Eindelijk zien we daar het bordje van de pas! Laat maar komen die afdaling!

Fietsvakantie Noorwegen

Helaas, geen snelle afdaling, maar zo’n 12 kilometer op en neer hobbelen. Na bijna 1500 hoogtemeters is daar dan eindelijk de beloning; een ijskoude, snelle afdaling naar Lærdal, waar we de tent opzetten bij de camping. Gelukkig is de douche weer heet en hebben ze pizza, want we hebben geen zin om te koken.

Fietsvakantie Noorwegen
Fietsvakantie Noorwegen

Vanmorgen hebben we geen wekker gezet en doen we het rustig aan. We zetten koffie en pakken op ons gemak de tent in. Er is geen zon te bekennen in dit dal omringd met steile wanden. We fietsen over de Kongevegen; een historische route tussen oost en west Noorwegen. We zien nauwelijks mensen of auto’s vandaag als we tegen de stroom van de rivier op weer wat hoogtemeters maken. De wind is ijzig koud als we al slingerend naar de oude Stavskirke bij Borgund fietsen.

Fietsvakantie Noorwegen
Fietsvakantie Noorwegen

Het is goed koud als we de tent open ritsen en voor het eerst hangt er een dik grijs wolkendek diep in het dal. Met de almaar aanwezige ijzige wind op kop, klimmen we verder over de Kongevegen tot we weer op een hoogte van 1000 meter zitten. Als de afdaling begint, trekken we nog maar wat lagen kleding aan. We fietsen naar Tynkrysset, want we verheugen ons op een warme knakworst bij de benzinepomp. Maar helaas, het is niets meer dan een losse pomp, ons rest niets anders dan bij de supermarkt een warme kop koffie te halen om een beetje op te warmen. Via een leuke gravelweg bereiken we dan de doorgaande weg naar Vang, waar we de tent opzetten bij een prachtige camping aan het meer. Bij het naast gelegen café eten we een hamburger en in de campingkeuken drinken we ’s avonds nog een kop koffie alvorens we de tent induiken, onze warme slaapzakken in.

Fietsvakantie Noorwegen
Fietsvakantie Noorwegen

Mjølkevegen
Een korte dag met veel hoogtemeters; we gaan vandaag beginnen aan de Mjølkevegen (of Melkweg) en moeten daarvoor 1200 meter klimmen over een super steile route. Grapjassen die Noren; het begin van de route is rolstoel toegankelijk; nou, als je zin hebt om iemand bergop te duwen met 15%… succes! Naar beneden is dan weer wel grappig…
Het komt er in ieder geval op neer dat wij grote delen moeten lopen. De klim is er een in de categorie: steilst-erste… Maar we doen het wel ergens voor, want eenmaal op de top is het uitzicht fenomenaal, ondanks de donkere wolken. De afdaling is wederom bijzonder koud, zo koud, dat we blij zijn dat er stiekem nog een klimmetje in zit alvorens we het ski-dorp Beitostølen bereiken.

Fietsvakantie Noorwegen
Fietsvakantie Noorwegen
Fietsvakantie Noorwegen

Er hangen dikke flarden mist in het dal als we Beitostølen uit klimmen en onze weg vervolgen over de Mjølkevegen. We slaan van de doorgaande weg af en volgen de gravel weg richting Skåbu. Weidse uitzichten over vlaktes met berkenboompjes en lage struiken.

Fietsvakantie Noorwegen
Fietsvakantie Noorwegen
Fietsvakantie Noorwegen
Fietsvakantie Noorwegen
Fietsvakantie Noorwegen

Even buiten Skåbu zetten we de tent op in het wild, verstopt tussen de bomen. Ondanks dat we beschut staan, koelt het flink af en als we wakker worden, ligt de temperatuur zelfs onder 0! We trekken alles aan wat we bij ons hebben, want we moeten flink afdalen naar Vinstra. In het dorp zoeken we een benzinepomp en deze keer vinden we er wel knakworsten en hete koffie. We komen bij en langzaam stroomt er weer bloed door onze tenen en vingers. Omdat ik groen zie van de migraine, pakken we de trein naar Dombås, waar we de tent opzetten in de zeikregen; echt Noors weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mis geen enkel
Fietsjunks avontuur

Fietsjunks Elmar & Ellen

Fietsjunks Elmar & Ellen

Hoi, leuk dat je ons blog hebt gevonden. We zijn gek op fietsen en delen graag onze avonturen met je. Veel plezier!

Onze merken

Bike4travel - Santos Bikes

Bike4travel - Santos Bikes

Avaghon - Cumulus Sleeping Bags

Wereldreis

Fietsjunks Elmar & Ellen


© 2005 - Fietsjunks. Alle rechten voorbehouden.